מומים מולדים
דף הבית » מומים מולדים
אורולוגית ילדים הינו תחום העוסק במומים מולדים בדרכי השתן והמין בזכר ובנקבה, כגון:
אשך טמיר
מדובר באשך אשר לא ירד לשק לרוב בצד אחד אך ב-10% יכול להיות דו"צ. ברוב המקרים ניתן למשש אשך במפשעה כאשר לא ניתן למשש אשך כלל במפשעה או בשק יש לחפש את האשך בבטן באמצעות לפרוסקופיה בהרדמה כללית ואם הוא נמצא ניתן לרוב להורידו לשק בשלב אחד או ב-2 שלבים תלוי בגובהו. הניתוח מבוצע לאחר גיל 6 חודשים.
הידרוצלה
הצטברות נוזל סביב האשך (בקע מולד) שכיח מאד בילודים ולרוב חולף עצמונית עד גיל שנה. באחוז אחד ההדרוצלה אינו חולף או שמופיע לאחר גיל שנה ואז נדרש תיקון ניתוחי בהקדם אחרת יהפוך לבקע. (הרחבה ב"ניתוחים וטיפולים")
הידרונפרוזיס מולד
הרחבת כליה מולדת של אגן הכליה –obstruction UPJ- חסימה בחיבור אגן כליה לשופכן אשר עלולה לפגוע בתפקוד הכיליה ודורשת תיקון ניתוחי.
שופכן מורחב עקב חסימה – OBSTRUCTION UVJ
חסימה בחיבור שופכן לכיס השתן המתבטאת בהרחבה קשה של השופכן והכיליה ועלול לפגוע בתפקוד הכיליה במידה ולא מתוקן בניתוח.
רפלוקס בדרכי השתן – VUR
חזרה של השתן מכיס השתן לשופכנים ולכליות עקב מום מולד בחיבור של השופכנים לכיס השתן מתבטא בסיכון מוגבר לזיהום של הכליות עם חום גבוה אשר עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לכליות. לכן הטיפול הראשוני לרוב הוא טיפול אנטיביוטי מונע בתקווה של הרפלוקס יחלוף ספונטנית עם גדילת הילד. אולם אם הרפלוקס אינו חולף עד גיל 5 ש' או שחוזרים זיהומים בשתן על טיפול אנטיביוטי מונע, יש לתקין את הרפלוקס אם באמצעות פעולה אנדוסקופית של הזרקת דפלוקס או בניתוח מתקן.
שסתום בשופכה אחורית – PUV
זו חסימה מולדת במוצא כיס השתן בבנים המתבטאת לרוב בהרחבה של כל מערכת השתן – שופכה אחורית כיס שתן שופכנים וכליות וכיס שתן אינו מתרוקן. הטיפול הראשוני לרוב הוא: אבלציה אנדוסקופית של השסתום.
חוסר התפתחות נכונה של איברי המין
מצבי ביניים של איברי המין, בין זכר לנקבה- AMBIGIUS GENITALIA. במצבים הללו נדרש לרוב שיחזור ניתוחי כזכר או כנקבה בתלות במין הגנטי ובאיברי המין הפנימיים.