היפוספדיאס

מהו היפוספדיאס?

היפוספדיאס הינו מום אורולוגי מולד בהתפתחות השופכה, שכיחותו 1:250-300 זכרים.

קיימת נטייה משפחתית- אחד משבע תינוקות לאב עם היפוספדיאס יוולד עם מום זה. היפוספדיאס מתבטא בכך שפי השופכה אינו מגיע לקצה הפין. בנוסף, לרוב קיימת התפתחות רק של מחצית עליונה של עור העורלה (חצי נימול). לעיתים הפוספדיאס מלווה בהיצרות פי השופכה, בעקמת הפין כלפי שק האשכים ותסביב של הפין ימינה או שאלה בדרגות חומרה שונות.פי השופכה יכול להיות בעטרה של איבר המין, באמצע הפין, בבסיס הפין על גבול שק האשכים, בתוך שק האשכים ואפילו מתחתיו. לעיתים בקע מפשעתי ואשך טמיר יכולים ללוות היפוספדיאס, אולם ברוב המכריע של המקרים זהו מום יחיד ואינו מצביע על מומים פנימיים נוספים ואינו מחייב בירור נוסף.

ברית מילה כן או לא?

במקרים של היפוספדיאס מומלץ לא לבצע ברית מלה או לכל היותר לבצע ברית סמלית בלבד תוך שימור של עור העורלה. עור העורלה חשוב לצורך תיקון ההיפוספדיאס וכריתתו בעת הברית מורידה משמעותית של שיעור ההצלחה של הניתוח לתיקון ההיפוספדיאס.לכן במידה והנך מעוניין לבצע ברית מילה דתית עליך להודיע למוהל על קיום ההיפוספדיאס ועל המלצתנו הרפואית לשמר את עור העורלה.

מתי מבצעים את תיקון ההיפוספדיאס?

הניתוח ניתן לביצוע בכל גיל ,אולם הגיל האידיאלי לביצוע ניתוח לתיקן ההיפוספדיאס הינו בין גיל 6 ל-12 חודשים, תלוי בהתפתחות הילד.הסיבות לביצוע הניתוח בגיל צעיר זה הן:ריפוי מהיר וטוב יותר,מיעוט יחסי של כאבים וכן לא נתר כל זיכרון מודע ארוך טווח וכך נמנעת הטראומה הפסיכולוגית מהניתוח.

מה עליי לדעת בקשר לניתוח?

תיקון של היפוספדיאס הנה כירורגיה שחזורית עדינה הדורשת מיומנות. הניתוח נמשך 1.5-2.5 שעות בהרדמה כללית. לאחר הניתוח הילד יתן שתן בטפטוף מתמיד דרך צינורית סיליקון עדינה המושארת בשופכה ומוחזקת על ידי תפר לקצה איבר המין.איבר המין נחבש בחבישת פלסטיק שקופה.לאחר הניתוח בתקופה שהצינורית נמצאת, יש לחתל את הילד בהחתלה כפולה- בחיתול הראשן בחלקו הקדמי יש לגזור חור עגול בגול מטבע של 5 ₪ ודרכו לעבי את איבר המין עם הצינורית ולכסות בחיתול נוסף.מטרת ההחתלה הכפולה למנוע ככל האפשר זיהום עקב מריחת צואה על הפין והצינורית וכן לרפד ולהגן על איזור הניתוח. לאחר הניתוח הילד ישאר לפחות לילה אחד להשגחה. ברוב המקרים למחרת יוכל להשתחרר לביתו עם הצינורית, ההחתלה הכפולה וטיפול אנטיביוטי למשך 8-10 ימים נוספים בדר"כ,לאחר מכן יוזמן למרפאה לבידקה והוצאת הצינורית המוצאת במשיכה.

מהו שיעור ההצלחה של הניתוח?

ניתוחי היפוספדיאס מצליחים ברוב המכריע של המקרים. לעיתים, לאחר הוצאת הצינורית, הילד ישתין ב-2 זרמים- דרך הפתח בקצה הפין ודרך פתח נוסף. לעיתים רחוקות יותר יכולה להיווצר היצרות בשופכה ובאופן נדיר בותר פתיחת כל התיקון. בתוך שלושת החודשים הראשונים לאחר הניתוח קיימת אפשרות שהפתח הנוסף ייסגר בעצמו או שההיצרות תחלוף על ידי הרחבות. במידה והבעיה אינה נפתרת, ניתוח נוסף לתיקונה מבוצע בדר"כ לאחר 6 חודשים מהניתוח הראשון.

כיצד יש לנהוג בבית לאחר הניתוח?

בבית יש לעקוב אחר מתן שתן והופעת חום או דמם חריג. בימם הראשונים לאחר הניתוח איבר המין מתנפח עקב היוצרות בצקת בתהליך הריפוי. כמו כן עלול להופיע על העטרה גלד והפרשה צהובה לבנה בכמות קטנה שנובעים מתהליך הריפוי בעקבות הפרדת העורלה מהעטרה בזמן הניתוח ואין מדובר בזיהום מוגלתי. במידה מופיע חום יש לפנות לבדיקת רופא ילדם מאחר ולרוב החום אינו קשור לניתוח ונובע מחלות שכיחות בילדים כגון הצטננות. אם רופא הילדים אינו מוצא דבר יש לפנות לרופא המנתח. ביומיים שלאחר הניתוח מומלץ לרחוץ את הילד בשטיפה מהירה ולנגבו היטב מיד לאחר מכן, 3-4 ימים לאחר הניתוח ניתן לחזור לאמבטיות רגילות. לאחר האמבטיה יתכן וחבישת הפלסטיק תתקלף ותיפול ובמידה והיא עדיין דבוקה בחלקה ניתן להסירה בעדינות. במידה והחבישה נותרת, היא תוסר יחד עם הוצאת הצינורית ביום הביקורת במרפאה.

Call Now Button